Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek 1. :)

               MÁLNA FAGYLALT                           

 
 

malna_fagylalt2.jpg
 

 

 

Hozzávalók kb.: 6 adaghoz
100g cukor
1,5 dl víz
500g málna
fél citrom leve

 

Elkészítése:
A cukrot elkeverjük a vízzel egy lábasban és feltesszük főni, összeforraljuk, és pár percig főzzük. Az így kapott szirupot ráöntjük a málnára, és robotgéppel vagy turmix géppel összekavarjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, majd kis tálkákba, vagy 1 nagy tálkába öntjük, vagy esetleg fagylaltgépbe, és be a mélyhűtőbe. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor lesz igazi a fagyink, ha minden félóra-órában, megkavargatjuk a mélyhűtőben mert így nem fagy össze annyira. Finom nagyon!

 

                   Nyári zöldségleves:

 

 

 

p1480388b.jpg

Hozzávalók:
50 dkg spenót
2 kis cukkini
20 dkg kifejtett zöldborsó
20 dkg sárgarépa
1 fej hagyma
vegyes zöldfűszer
3 dkg vaj
1 ek liszt
2 zöldségleves kocka
2 ek főzőtejszín

bors

 

Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, a spenótot durvára összevágjuk. A cukkinit (szélét levágva) vékony csíkokra szeljük, a répát és a hagymát apró kockákra vágjuk. A zöldfűszereket is megmossuk, megszikkasztjuk, apróra vágjuk.
A hagymát vajon közepes lángon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az előkészített zöldségeket és zöldfűszert, és kis lángon, állandóan kevergetve 3 percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet és még pirítjuk kicsit állandóan kevergetve.Felöntjük 1 liter vízzel, beledobjuk a leveskockákat és felforraljuk. Lefedve, kis lángon kb. 5 percig főzzük, amíg a zöldborsó meg nem puhul.
Hozzáadjuk a tejszínt, jól elkeverjük, majd szükség esetén sóval, borssal ízesítjük.

 

Tanácsok:
Friss zöldségekből nagyon könnyű és finom.

 

Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: 190 kcal
Szénhidráttartalom: 18 gramm
Zsírtartalom: 7 gramm

 

Ribizli-hab:

 
 

ribizli-hab-kicsi.jpg

 

Hozzávalók:
* 5 tojásfehérje
* 20 dkg kristálycukor / lehet folyékony édesítő is/
* 30 dkg piros ribizli

Élkészítés:

# gépi habverővel egy kicsit felverjük, majd beleöntjük a cukrot és kb 15 percig verjük.
# Ezt követően hozzáadjuk a ribizlit, és tovább verjük, amíg a cukor teljesen elolvad és egynemű kemény habot nem kapunk. (Ez kb további 15 percet vesz igénybe.)
# Tálalásig a hűtőben tartjuk.
# Közvetlen tálalás előtt gépi habverővel egy kicsit újból célszerű felverni, hogy jó kemény legyen.
# A tetejét ribizliszemekkel díszítjük.

 

Tanácsok:
Kekszet, babapiskótát kínálhatunk mellé. Felnőttek 1-2 tk rummal is megöntözhetik ízlés szerint.

 

Gyros tál:

 
 

4943127_4acdb8274f87e8e61208f351e0c3d67d_m.jpg

 

 

Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja 

gyros fűszerpác

2 nagy fej vöröshagyma



bors

pirospaprika

olaj

Az öntethez:

2 dl tejföl

tej

fokhagymakrém



bors

 

A feltéthez:

Apróra vágodt zöldségek (paradiscom, lilahagyma, kigyóuborka, paprika) 

Köretként:

Sült krumpli

 

Elkészítés:
 A felaprított tarját összekeverjük a páccal, az apróra vágott vöröshagymával, a sóval, a borssal, a pirospaprikával, és az egészet felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje a húst. Egy éjszakán át pihentetjük, majd sütőbe rakjuk. Először több mint 1 órát alufólia alatt pároljuk, majd fólia nélkül készre sütjük. 

Míg a hús sül, megcsináljuk az öntetet: 2 dl tejfölt összekeverünk annyi tejjel, hogy krémes legyen, majd hozzáadunk 1 kiskanál fokhagymakrémet, sót, borsot.

 

Tálaláskor:

A sült krumplira rátesszük a húst, leöntjük öntettel, erre jön az apróra vágott zöldség, a tetejére megint öntet.

 

Megjegyzés:
Jó étvágyat hozzá, nagyon finom!

 

Kinder Pingui:

 

 

kinder_pingui_ak.jpg

 

Hozzávalók:
Tésztához (2 laphoz):

6 tojás
6 ek cukor
6 ek melegvíz
6 ek liszt
2 ek keserű kakaópor
1 cs sütőpor

 

Tejszínes krémhez:

5 dl tejszín (Hulala)
1 cs étkezési zselatin
1 ek folyékony méz

 

Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet.
A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítjük a masszával, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá.
A tepsit olajozzuk ki, béleljük ki sütőpapírral.
Felezzük el, majd előmelegített sütőben 200 °C-on a 2 lapot süssük ki.
A zselatint áztassuk be 6 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk.
Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, és keverjük össze a zselatinnal.
Lassan csorgassuk bele a mézet.
Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krém felét egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe.
Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vízzel, és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik.
Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre.
Ismét tegyük hűtőbe dermedni.
Amikor a csokis réteg megdermed, tegyük rá tejszín másik felét, és azt is kenjük rá.
Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be.
A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.

 

Elkészítési idő: 70 perc

 

"Mexicana" (Mexikói palacsinta):

 

 

97982_tortilla_1.jpg

 

Hozzávalók:
20 darab sós (kukoricalisztbõl sütött) palacsinta, 20 dkg fõtt szárnyashús, 10 dkg póré, 10 dkg paradicsom, 10 dkg kukorica, 2 dkg vaj, fél citrom leve, 1 csomó metélõhagyma, só, bors, chili.

 

Elkészítés:
 Egy serpenyõben vajat olvasztok, abban megpárolom a kakrikákra vágott pórét, a kukoricát, az apróra vagdalt húst, az apróra vágott paradicsomot. Megszórom sóval, borssal, azróra vágott snidlinggel és megöntözöm citromlével. A palacsintákat ezzel a töltelékkel töltöm meg, feltekerem és egy kivajazott tuzálló formába teszem. 10 percre betolom a forró sütõbe. Forrón tálalom.

 

Mézes- mustáros csirkemell:

 

 

mezesmustaroscsirke1.jpg

 

Hozzávalók:
4 egész csirkemell- filé
méz
mustár

bors
pirospaprika
olívaolaj

 

Elkészítés:
A csirkemell filéket mogmossuk. A fűszereket, a mézet és a mustárt ízlés szerint összekeverjük, majd a csirkemelleket minkét oldalon alaposan bekenjük a fűszeres masszával. Tepsibe rakjuk, olivaolajjal meglocsojuk. Alufóliávallefedjük, majd előmelegített sütőbe tesszük.Amikor a hús megpuhult 10 percig még fólia nélkül pirítjuk

 

Tanácsok:
 Tetszés szerint lehet tenni mellé almát, hagymát.Nagyon finom ízt ad a husinak. 
Érdemes a húst locsolgatni sütés közben is(akár sörrel is, kicsit pikáns, de nagyon finom), hogy ne száradjanak ki a csirkék.

 

Elkészítési idő: 70 perc

 

Kler brokkolikrémlevese :

 

p1140111.jpg

 

Hozzávalók:
1 kisebb fej brokkoli
1 pohár tejföl
2 dl tejszin

szerecsendió

 

Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedem, megmosom, és felteszem annyi vízba főnni, ami éppen ellepi, ételizesítővel füszerezem, és puhára főzöm. Amikor megfőtt leszüröm, és lehütöm. Turmixgépbe teszem a tejföllel, és a tejszinnel, és összeturmixolom. Ha nagyon súűrű, akkor a főzőléből is keverünk hozzá egy kicsit. Visszteszzük a tűzhelyre, és felfőzzük, és egy kis szerecsendióval izesíthetjük, és ha kell még utánsózzuk.

 

Tanácsok:
 Nem szükséges liszttel sűríteni, és így egészségesebb! :-))

 

Sajtpite:

 

 

290715sajtpite.jpg

 

Hozzávalók:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 4 evőkanál liszt
- reszelt citromhéj
- 2 dl tejszín
- 2 db tejszínes sajt

 

 

Elkészítés:
4 tojást, 20 dkg cukrot, 4 evőkanál liszttel, reszelt citromhéjjal, 2 dl tejszínnel, és 2 db tejszínes sajttal összekeverünk. Tejszínes sajt, (kemping vagy tömlős, kenhető semleges ízű sajt). Kivajazott, kilisztezett tepsiben sütjük 180 fokon, előfordul, hogy nagy hólyagokat növeszt, úgy még finomabb.

 

Vitamin koktél:


 

vitamin-koktel.jpg

Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
20 dkg cékla
20 dkg vöröskáposzta
1 fej saláta

 

Elkészítés:
A zöldségeket feldaraboljuk és gyümölcscentrifugába téve a levüket kipréseljük.Étkezés előtt fogyasszuk!

 

Padlizsánkrém:

 

 

padlizs_nkr_m.png

 

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
4 gerezd fokhagyma
2 meghámozott, feldarabolt paradicsom
só, bors
friss petrezselyem feldarabolva
1 tk oregano
1/3 csésze olívaolaj
6 tk vörösborecet

 

Elkészítés:
Forró sütõben süssük a padlizsánokat 45-50 percig. Ezzel megelõzzük, hogy keserűek legyenek. Ráadásul a héjuk is könnyen lehúzható lesz. Ezt tegyük is meg, és vágjuk a húsát apró darabokra. Mindenképpen fa eszközt használjunk.Egy mozsárban vagy nem fémbõl készült tálban keverjük a padlizsánhoz a szétnyomott fokhagymát. Egy faeszközzel nyomjuk szét még jobban, adjuk hozzá a paradicsomot, a sót és a borsot, és a többi fűszert. Jöhet bele az olívaolaj és az ecet. Kóstoljunk meg, adhatunk még hozzá olajat vagy ecetet, ha kell.

 

Meggyes béles:

 

 

00000000.jpg

 

Hozzávalók:

Tészta:

15 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojássárga
1 teásk. cukor
csipet só
tejföl

 

Töltelék:

1 kg magozott meggy
zsemlemorzsa
3 evők. méz
1-2 evők. porcukor

 

Tetejére:

2 tojás
3 evők. méz
1 dl tejföl
2 evők. rétesliszt

 

A tészta hozzávalóit annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük (de pár órára mindenképpen). Ezután kinyújtjuk, és egy közepes méretű tepsit kibélelünk vele. Villával megszurkáljuk, és 180 fokra felmelegített sütőben 10 percig sütjük. Közben kikeverjük a tetejére a krémet. Ehhez a tojássárgákat a mézzel, és a tejföllel kikeverjük, majd a réteslisztet adjuk hozzá, végül beleforgatjuk a felvert tojáshabot. A meggyet egy külön tálba összekeverjük 3 kanál mézzel. Kivesszük a sütőből a tésztát, megszórjuk zsemlemorzsával, rászórjuk a mézzel kevert meggyet, meghintjük 1-2 kanál porcukorral, végül a meggyre simítjuk a tojásos masszát. Visszatesszük a sütőbe, de a hőt csökkentjük 160 fokra, és így sütjük készre (Kb. 30 perc). Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára szelve tálaljuk.

 

 

Mandarinos muffin:

 

k_p_2139.jpg

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
10 dkg darált mandula
12,5 dkg cukor
1 tojás
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom héja
3 evők. olaj
150 g kefir
50 ml tej
17 dkg hámozott mandarin

 

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a darált mandulával. Egy keverőtálban a tojást a kétfajta cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, az olajat, a kefirt, majd a lisztes keveréket a tejjel. A gerezdekre szedett mandarint beleforgatjuk a tésztába, és papírral kibélelt muffinforma mélyedéseibe elosztjuk. 180 fokon (légkeverésesnél 160 fokon) kb. 25 perc alatt megsütjük.

 

Vadas Őzgerinc :

 

1.jpg

 

Hozzávalók:

1,5 kg őzgerinc,
10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg zsír,
8 dkg vöröshagyma,
20 dkg sárgarépa,
10 dkg gyökér,
4 dkg liszt,
2 g őrölt bors,
szemes bors,
mustár,
2 babérlevél,
2 dl tejföl,
1 citrom,
cukor,
só,
páclé.

 

Elkészítés:

Az őzgerincet hártyáitól megtisztítom, ecetes vízzel leforrázom, a szalonnával megtűzdelem, 3-4 napig páclében pácolom.
A zsírban megpirítom a karikákra vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, hagymával, babérlevéllel, citromlével, hagymával felforralom és ebben sütöm/párolom meg a gerincet.
Mikor a hús puha, kiveszem és a zöldségeket a lével együtt áttöröm.
2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítek, besűrítem vele a zöldséglevet, citromlével, mustárral ízesítem, tejfölözöm.
Pár percig együtt forralom még a felszeletelt gerinccel.
Zsemlegombóccal tálalom.

 

Lengyel sajtleves:

 

sajtleves_491349.jpg

Hozzávalók:

50 dkg csiperkegomba
5-6 db közepes-kisebb sárgarépa
3-4 szem közepes burgonya
2 szál nagyobb póréhagyma
2 doboz natúr kockasajt
2 db marhahús-leveskocka


100 dkg darált hús (sertés!)
2 db tojás
só, őrölt bors 

Elkészítés:

A sárgarépát és a burgonyát karikára vágjuk, a gombát vastagabb szeletekre. A póréhagymának csak a fehér részét vágjuk fel, ne túl apróra (én hosszában félbevágtam, majd szeletelem). Elkészítjük a gombócokat: összegyúrjuk a darált húst a tojással, kicsi sóval, borssal, majd tálcára kigombócozzuk.
A sárgarépát és burgonyát feltesszük főni enyhén sós vízben. Amikor felforr, beletesszük a hús-leveskockákat, a gombát és húsgombócokat. Amikor még egyszer felforrt, beletesszük a sajtokat és folytonosan keverjük, amíg a sajt el nem olvad. Nem szabad nagyon forrnia, csak lassú tűzön, mint a húsleves gyöngyöznie. Addig főzzük, amíg a sárgarépa és a gomba meg nem fő. A gombóc akkor van kész, amikor feljön a leves felszínére, de biztonságból kóstolni is lehet. Amikor minden megfőtt benne, beletesszük a póréhagymát és egy kevéske borsot még és egészen lassú tűzön hagyjuk kicsit még főni.

Tanácsok:

Figyelem: A póréhagyma hozzáadása után NE forraljuk újra az ételt különben elveszíti az ízet!!!
Barna kenyérrel nagyon finom.

 

Diétás citrom-fagyi:

 

citromfagyi-joghurtos-2010.jpg

 

Hozzávalók:

fél liter natúr joghurt (tökéletesen megfelel a legegyszerűbb joghurt is)
egy citrom
édesítőszer (ízlés szerint, de porítva)
egy pohár jégkocka
mentalevél

Elkészítés:

A jégkockát kissé zúzd össze turmixgépben, majd add hozzá a joghurtot,az édesítőszert, a citrom átszűrt levét és reszelt héjját és a mentalevélkét. Az egészet jól turmixold össze, öntsd tálkákba, és egy picit rakd be a fagyasztóba.

Tanácsok:

Nem is kell feltétlenül berakni a fagyasztóba, mert a jégkocka egészen jól lehűti. Ha vizet is adsz hozzá, akkor inkább hűsítő ital lesz belőle. (Jó esik ebben a nagy melegben.)
Egyébként ki lehet próbálni málnával, eperrel is.

Elkészítési idő: 10 perc