Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek 2. :)

Sáfrányos rizs: 

 

spanishpaella.jpg

Hozzávalók:

50 dkg rizs,
7,5 dl húsleves,
15 dkg vaj,
1 kiskanál sáfrány,
só.

Elkészítés:

A rizst egy tálba öntöm, megsózom és felöntöm annyi forró vízzel, hogy ellepje.
Egy órát hagyom állni.
Leöntöm róla a vizet és friss vízzel többször leöblítem, majd lecsepegtetem.
Közben felhevítek 10 deka vajat és hozzáadom a húslevest és a sáfrányt, sózom és felforralom. Belerázom a rizst a forró levesbe, megkeverem és lefedve tovább főzöm, míg a rizs a folyadékot fel nem szívja.
Elzárom a lángot és a maradék vajat forgácsokként a rizsre osztom.
A lábasra konyharuhát teszek, arra pedig a fedőt.
Fél óráig állni hagyom.

 

Lazacos Tortilla:

 

spanishpaella.jpg

Hozzávalók:

20 dkg füstölt lazac,
1 kész tortilla lap,
10 dkg Cottage cheese (szemcsés állagú, a túróra nagyon hasonlító sajt),
10 dkg natúr sajtkrém,
fél csokor friss kapor finomra vágva, mokkáskanálnyi dijoni mustár,
só,
őrölt bors,
1 gerezd fokhagyma,
néhány csepp citromlé,
olajbogyó

Elkészítés:

A lazac kivételével keverd össze a hozzávalókat és kend meg vele a folpackra fektetett tortillát. Takard be a lazac szeletekkel, majd jó szorosan tekerd fel. Formázd henger alakúra és tedd néhány órára a hűtőbe. Parti előtt karikázd fel éles kézzel, rendezd tálra és néhány olajbogyó kíséretében kínáld.

Tanácsok:

Ha nem kaptál tortilla lapot, készíts 2,5 dl tejből, 1 tojásból és 4 evőkanál lisztből, csipetnyi só és friss, finomra vágott, vagy szárított zöldfűszer (petrezselyem, újhagyma vagy póré, kakukkfű, bazsalikom) hozzáadásával palacsintát, és ezt töltsd meg.

Almás-mákos pite :

 

spanishpaella.jpg

Hozzávalók: (23 cm-es tortaformába, 6-8 szelethez)

Pitetészta:

50 g vaj
50 g nád porcukor
40 g tejföl
csipet só
1 tojás
1/2 kk sütőpor
50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g tönköly finomliszt

Töltelék:

5 alma (kb. 500 g)

80 g vaj
100 g porcukor
2 tojás
csipet só
1 kis méretű kezeletlen citrom héja és leve (kb. fele akkora mint a normál méretű)
100 g mák
30 g tönköly finomliszt

1 marék nádcukor a tetejére

Elkészítés:

Elkészítjük a pitetésztát. A puha vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót, a kissé felvert tojást, majd a sütőport és liszteket. Egy viszonylag puha, de gyúrható masszát kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kivajazott tortaformába helyezzük úgy, hogy a tésztának pereme is legyen. Villával alaposan megszurkáljuk. 180 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt kissé megsütjük.
Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk.
Elkészítjük a tölteléket. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a felvert tojásokat. Adunk hozzá egy csipet sót, belereszeljük egy kisméretű kezeletlen citrom héját és belefacsarjuk a levét. Amennyiben normál méretű citromot használunk, akkor 1/2 citrom elég lesz. Beleszórjuk a mákot és a lisztet. Én nem daráltam a mákot, mert így szeretem, de természetesen ha valaki azt szereti, akkor darált kerüljön bele.
A kissé megsült pitetésztát kivesszük a sütőből és megrakjuk az alma felével. Én körkörös mintát raktam ki az almaszeletekből. Rákanalazzuk a tölteléket, majd jöhet a maradék alma. Végül egy kisebb marék nádcukorral megszórjuk a tetejét. További 25-35 percre sütőbe helyezzük és készre sütjük. Friss, hideg joghurttal kicsit langyosan is tálalhatjuk
.

Áfonyás túrótorta:

 

spanishpaella.jpg

Hozzávalók:

1 tojás, 2 tojásfehérje, 1 csipet só, 4 dkg búzaliszt, 2 dkg étkezési keményítő, 20 dkg áfonyakompót almaszörppel, 1 tk. őrölt Bourbon vanília, 35 dkg túró, 4 lap fehér zselatin, 1,5 dl tejszín, vaj a formához.

Elkészítés:

A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A formát kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat 3 evőkanál vízzel és 4 dkg cukorral habosra keverjük. A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A lisztet az étkezési keményítővel a krémre hintjük, hozzáadjuk a habbá vert fehérjét, majd óvatosan összekeverjük. A tésztát a formába öntjük, és sütőben 15-20 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni. A túrót 10 dkg áfonyával és a maradék cukorral elkeverjük. 3 lap zselatint beáztatunk, és felolvasztunk. A zselatint a túrókrémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a túrókrémhez adjuk. A piskótaalapot kettévágjuk. Az alsó lapot visszarakjuk a formába, megkenjük a krém felével, majd ráfektetjük a másik lapot, és elosztjuk rajta a maradék krémet.
A maradék 1 lap zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A maradék áfonyát kissé felmelegítjük, felolvasztjuk benne a zselatint. Miután kihűlt, a tortára kenjük, és az egészet fóliával letakarva hűtőszekrényben 2 óráig dermesztjük.

Tatin torta:

 

65.jpeg

Hozzávalók:

12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 kg alma, 1-1 evőkanál cukor és méz, liszt a kinyújtáshoz.

Elkészítés:

A lisztből, a tojássárgájából, 6 dkg vajból és 1-2 teáskanál vízből tésztát gyúrunk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. ! dkg vajat felolvasztunk a formában, a cukrot és a mézet barnára karamellizáljuk benne.
A hámozott, gerezdekre vágott almát elrendezzük a formában. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, egyszer megfordítjuk. A tésztát kinyújtjuk, az almára fektetjük, és még 20-25 percig sütjük, végül óvatosan kiborítjuk a formából.

Vajban sült ananászos csirkemell:

 

2-vajban-sult-ananaszos-csirkemell.jpg

Hozzávalók:

1 pár csirkemell

csirke fűszersó
ananász konzerv(vagy akár friss ananász)
sajt
vaj

Elkészítés:

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát besózzuk és megszórjuk a fűszersóval. Egy tepsi alját kivajazzuk és ráfektetjük a csirkemell szeleteket. Mindegyik csirkemellre ráhelyezünk egy vékony szelet vajat, így nem szárad ki sütés közben. Ez után a vajas csirkemell szeletekre ananászt szórunk. Majd az egészet megszórjuk reszelt sajttal. A vajas csirkemell szeleteket előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Tanácsok:

A sütéshez többféle fűszersót is kipróbálhatunk, csirke fűszersót, grillzöldség fűszersót vagy bármi mást.
Ennek a receptnek az elkészítése nagyon egyszerű, ráadásul nem is hízlal.

Chilis bab:

2-vajban-sult-ananaszos-csirkemell.jpg

Hozzávalók (12 személyre) :

1.2 kg darált hús (eredetileg marhahús, de más is jó, csak ne legyen túl zsíros)
1 szelet füstölt kolozsvári szalonna
0.5 kg vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1db paradicsom
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sötétzöld paprika
1 db citromsárga paprika
400 g bab (konzerv)
400 g kukorica (konzerv)
1 paradicsomkonzerv
1 tk. só
1 tk. őrölt feketebors
5 púpozott ek. őrölt pirospaprika
4 tk. őrölt chili, vagy cayenne-bors(ez a legjobb), vagy 5-6 db chili paprika

Elkészítés:

A vöröshagymát nagyon apró (2*2mm) kockára vágjuk, olajon jó alaposan megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott szalonnát, majd, ha ezekből is mini töpörtyűk lettek, feljebb kapcsoljuk a tűzhelyet, és hozzáadjuk a darált húst a nagyon forró olajhoz. Kevergetjük, és ha mindenhol kifehéredett a hús, félrehúzzuk a tűzről, lejjebb vesszük a lángot. Belekeverjük a pirospaprikát, a borsot, a paradicsomkonzervet,a paradicsomot (esetleg csípős pirosaranyat, gulyáskrémet) és az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát,a színes kockára vágott paprikákat(amiből dekoráció céljából félreteszünk egy keveset mindegyik színből), a chili egy részét. Ha egész chilit használunk, akkor azt karikára vágva csak a végén adjuk hozzá, mert kimegy az ereje. Visszatesszük a tűzre. A sót csak akkor tegyük hozzá, ha már kezd levet engedni a hús. Összeelegyítjük egy jó masszává az egészet, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és fedő alatt, de gyakran kevergetve lassú tűzön főzzük. Amikor majdnem kész (kb40perc), hozzáadjuk a konzerveket, még főzzük kb. 10 percig. Ekkorra általában már kipecázható a szétfőtt paradicsomunk héja és csutkája. Ezután hozzáadjuk a maradék chilit, a színes paprikát, s ahogy azok kicsit megfonnyadnak, de nem veszítik el az alakjukat, már tálaljuk is.

Elkészítési idő: 60 perc